Novice, zanimivosti...

05.04.2012

Otroški pevski festival Brinjevka.

preberite več o tem...

18.10.2008

Lokalno turistično vodenje z licenčnim turističnim vodnikom.

preberite več o tem...

22.5.2007

Podatki iz začetka 20. stoletja iz starih publikacij.

preberite več o tem...

01.12.2006

Decembra 2006 je izšla monografija o Sežani.

preberite več o tem...

Temperatura

Vremenska napoved
Sežana
Vreme v Sežani

Število prebivalcev - zadnji podatki

Mesto Sežana:

5.665

Občina Sežana:

13.160

Hrpelje-Kozina:

1.431

Občina Hrpelje-Kozina:

4.366

Divača:

1.511

Občina Divača:

3.955

Komen:

623

Občina Komen:

3.518


Starejši podatki
Vir: www.stat.si

Marko Vouk


Marko Vouk, nagrajenec Občine Hrpelje-Kozina na podelitvi "Naj športnik"

Marko Vouk je bil rojen 5. avgusta 1989 v Postojni, živi pa v Gradišču pri Materiji v družinski hiši na številki 8. Družina je štiričlanska z materjo, očetom in še enim mlajšim bratom-balinarjem. Po poklicu je strojni tehnik in študent Fakultete za pomorstvo in promet v Portorožu, avtomobili pa ga privlačijo že od nekdaj. Poleg tega pa ima še vrsto drugih hobijev, med katerimi velja izpostaviti veselje do glasbe. Marko je odličen harmonikar ter je na različnih tekmovanjih zbral vrsto nagrad in priznanj.
Marko je dobro izbral, ko se je odločil za vstop v svet avtomobilskega športa.
Njegova športna pot se je pričela v letu 2009, ko so v domači delavnici pripravili Fiat 500 sporting po pravilih skupine A in Marko je pričel tekmovati na dirkah državnega prvenstva Slovenije v paralelnem rallycrossu. Takoj je opozoril nase, čeprav njegov dirkalnik v tekmovalni diviziji 1 (vozila z delovno prostornino motorjev do 1400 ccm) ni bil konkurenčen. Prav tako je nastopil tudi na več gorsko hitrostnh dirkah tako kot doma in v tujini.

Tekmovalna sezona 2009 je bila za mladega in povsem neizkušenega Marka Vouka krstna v svetu avtomobilskega športa. Z veliko entuziazma in brez pravega znanja se je s pomočjo družine ter zvestih prijateljev predstavil na zahtevnih dirkah paralelnega rallycrossa pri Blagomix Racing Park v bližini Logatca: to je tekmovalna panoga, kjer se vozniki v medsebojnih dvobojih izločajo in je vsaka napaka že lahko usodna. Marko Vouk v nekonkurenčnem avtomobilu z vsega 1100 ccm motorjem pa je hitro opozoril nase. Z brezkompromisno vožnjo je postal ljubljenec številne publike. V isti sezoni se je pokazal tudi na izbranih gorsko hitrostnih dirkah, kot je praznik slovenskega avtomobilizma v zanj sosednji Ilirski Bistrici na dirki Evropskega prvenstva ter na veliki mednarodni prireditvi v sosednjem Čedadu v italijanski Furlaniji Julijski Krajini.
Za tekmovalno sezono 2010 so pripravili veliko močnejši avtomobil in preskočili v sam vrh slovenskega gorsko hitrostnega avtomobilizma. Subaru Impreza WRX STi je močan in zahteven dirkalnik z 2 litrskim prisilno polnjenim motorjem, ki zmore več kot 350 KM(konjskih moči),
ima pogon na vsa štiri kolesa in sodi v FIA tekmovalni razred E1, v državnem prvenstvu pa Marko z njim dirka v konkurenci najmočnejše Divizije 3.
Čeprav je prehod iz šibkega na tako zmogljiv tekmovalni avtomobil zelo zahteven, pa se je Marko Vouk neverjetno hitro prilagodil in takoj posegel po visokih uvrstitvah.
Dve sezoni sta bili dovolj, da je njegove vozniške sposobnosti odkrila vsa Slovenija, poznajo pa ga že tudi pri naših sosedih v Italiji, Hrvaški in v Avstriji:
Zabeležil je zmago v Buzetu (Hrvaška), dve drugi mesti v Simonhohe (Avstrija) in Čedad (Italija) ter dve tretji mesti v Lučinah in v Ilirski Bistrici. V krstni sezoni pa je osvojil drugo mesto in se okronal z naslovom podprvaka države.
Še večji uspeh pa je dosegel v razvrstitvi državnega prvenstva za mlade voznike do 21 let starosti. Tu je dosegel popoln izkupiček, saj je bil najboljši prav na vseh šestih dirkah v koledarju in premočno osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka!
Avtomobilski šport je v Sloveniji izjemno priljubljen in ena od najrazvitejših panog so prav gotovo gorsko hitrostne dirke. Ostra konkurenca, najzanimivejši boji za vsako desetinko sekunde, vozniška kakovost, kjer se prepletajo izkušeni mojstri volana in izjemno mladi talenti, zaradi kratkosti proge tveganje preko 100 odstotkov, to je privlačnost za obiskovalce, nastopajoče in medije.